Czym jest owoc mangostanu?
Pewnie większość z Was nie miała do tej pory do czynienia z mangostanem. Jest to bowiem owoc niezbyt popularny w Naszej strefie klimatycznej ale bardzo zdrowy i przynoszący organizmowi wiele wartości odżywczych.
Jest to roślina tropikalna dająca owoce cenione również ze względu na swoje walory smakowe ( są uważane za jedne z najlepszych owoców tropikalnych). Aby spróbować najlepszych mangostanów na ziemi trzeba wybrać się do Tajlandii, która jest światowym liderem w produkcji tego owocu. Drzewa, które rodzą plony nie są zbyt wysokie, sięgają 25m i dopiero po 8 latach osiągają zdolność do owocowania. Jako roślina typowo tropikalna preferuje stałą temperaturę od 25 do 35 stopni C. Drzewo jest wiecznie zielone, ma podłużne lśniące liście o ciemnozielonym kolorze. Kwiaty są czerwonozielonkawe na zewnątrz i żółtawe w środku.

Owoc mangostanu jest okrągły i niewielki (ok. 4-7 centymetrów średnicy), otoczone dość grubą skórką. W środku skórka jest miękka i mięsista, natomiast na zewnątrz sucha i twarda. Sama skórka ma kolor purpurowy i łatwo barwi palce. Pod skórką znajduje się biała owocnia podzielona na kilka segmentów. Sam miąższ mangostanu jest bardzo soczysty i słodki, ale do tego lekko cierpki, co stanowi idealną kombinację smaków. Owoc ten jest w stanie smakowo przekonać do siebie większość próbujących go osób. Smak często bywa porównywany z truskawkami, kiwi, morelami, ananasem i pomarańczą. Wśród naukowców panuje stwierdzenie, że istotą idealnej harmonii słodkiego i kwaśnego smaku mangostanu jest bardzo niski poziom ph owocu połączony z dość wysoką zawartością fruktozy.

W Polsce owoc mangostanu jest raczej trudno dostępny. Można je odnaleźć jedynie w dobrze zaopatrzonych w tropikalne przysmaki delikatesach. Można również kupić go pod postacią syropu jednak zdecydowanie nie jest to ten sam smak co w przypadku świeżego owocu. Ze względu na fakt, że drzewa nie dają zbyt wielu owoców, a ich transport i przechowywanie jest bardzo trudne, są one drogie.
Owoc ten najlepiej jest spożywać na surowo (obróbka cieplna powoduje, że traci on swoje wartości odżywcze) Jednak można zrobić z niego również sok lub przecier. Sprawdzi się też bardzo dobrze we wszelkiego rodzaju deserach, napojach i koktajlach. W Tajlandii popularnym jest dodawane mangostanu do dań wytrawnych, np. do curry, pod koniec gotowania.
Owoc mangostan i jego wartości odżywcze
Mangostan nie jest owocem super kalorycznym – zawiera około 63 kcal na 100 świeżego miąższu ( dzięki temu jest uplasowany między jabłkiem i bananem ). Jest bardzo dobrym źródłem białka, węglowodanów, cukrów i błonnika. Dodatkowo nie zawiera wcale cholesterolu ani tłuszczów nasyconych co jeszcze bardzo wpływa na wysoki poziom wartości odżywczych.
Oprócz tego mangostan pozostaje bardzo dobrym źródłem witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C i E, a dodatkowo też całkiem pokaźnych ilości składników mineralnych takich jak: cynk, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Polecany jest dla osób, które muszą wzbogacić swoją dietę o składniki regulujące ciśnienie krwi i wspierające zdrowie serca.

Co warto podkreślić w miąższu mangostanu można odnaleźć rzadkie antyoksydanty, zwane ksantonami, które nie występują praktycznie w żadnych innych źródłach pokarmowych. Zdaniem naukowców, należą one do najsilniejszych związków przeciwutleniających i łączone są z właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwalergicznymi, poprawiającymi stan skóry, wspierającymi układ odpornościowy oraz przemianę materii.
Jakie właściwości zdrowotne ma owoc mangostan?
Jeżeli połączymy ksantony z witaminą C będzie to idealna bomba, która wzmocni organizm przed atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych. Przeciwutleniający wpływ pomaga organizmowi również walczyć ze szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (np. promieniowaniem słonecznym, zanieczyszczeniami powietrza), a także upływem czasu. Nie bez powodu więc mangostan jest uważany za owoc, który pomaga w procesie odmładzania ( wpływa pozytywnie na kondycję skóry, zwalczając egzemę, wysypki alergiczne i bakteryjne). W krajach azjatyckich miąższ tego owocu jest również naturalnym dodatkiem do kosmetyków, głównie w postaci maseczki.
W kwestii leczenia mangostan świetnie sprawdza się również w zwalczaniu infekcji układu moczowego i płciowego, regulowaniu zaburzeń cyklu miesiączkowego itp. W medycynie chińskiej owoc ten jest uważany za pokarm chłodzący, zalecany przy stanach zapalnych, gorączkach i osłabieniu.
Mangostan ma także działanie przeciwutleniające, antynowotworowe, działa moczopędnie i przeczyszczająco. W niektórych przypadkach uważa się, że może być świetnym składnikiem wspomagającym procesy odchudzania. Najlepszą formą przyswajalności jest forma soku, który jest specjalnie tłoczony, dzięki czemu nie wytrąca się ksantonów.
Jedyną formułę i wyłączność dystrybucji w Polsce i całej europie ma firma Souvre, która stworzyła idealny suplement diety Mangoxan Selection

Odbierz BEZPŁATNY dostęp i do 30% zniżki na sok Mangoxan Selection
Mangostan to świetnie źródło zdrowia dla każdego, a jednocześnie bardzo smaczne ?

0 komentarzy